Biografie

Als kind keek Froukje Torensma (Leiden, 1977) naar iedere bloem op weg van school naar huis. Thuisgekomen wilde ze liever een potlood om te tekenen dan een middagboterham.
Aanvankelijk ging zij aan de slag als psycholoog, maar met de geboorte van haar jongste kind werd ook het besluit geboren definitief voor het kunstenaarschap te kiezen.

Wonend op het platteland, dichtbij de Waddenzeedijk in Friesland geniet zij nog steeds van de natuur. De natuur in mystieke relatie tot de psychische processen die een mens in zijn leven doormaakt zijn haar voornaamste bron van inspiratie. In een dromerige, sprookjesachtige sfeer worden vaak ook figuren uit de (Griekse) mythologie uitgebeeld.

Soms wordt pas na voltooiing van een schilderij duidelijk waarom zij een bepaalde voorstelling geschilderd heeft. Iets vanuit het onderbewuste maakt zich kenbaar via het schilderij. Ondanks dit schijnbaar persoonlijke karakter kan het schilderij ook als een spiegel werken voor de toeschouwer.

Techniek

Door de jaren heen ontwikkelde Froukje Torensma diverse technieken waaronder sluieren en het werken met tempera. De techniek die zij nu toepast, de fijnschildertechniek, biedt haar de beste mogelijkheden om zich te kunnen uitdrukken. De fijnschildertechniek is een traditionele, arbeidsintensieve techniek waarbij het schilderij in vele lagen olieverf wordt opgebouwd. In de eerste fase, de onderschildering, worden op een geprepareerd paneel de licht- en schaduwpartijen opgezet met titaanwit en omber (donkerbruin). Hierdoor ontstaat vorm en structuur. Als de onderschildering voldoende is uitgehard brengen verschillende (semi)transparante kleurlagen het schilderij tot leven (glaceren). Dit is de overschildering. Door deze verschillende lagen krijgt het schilderij diepte en detail. Het duurt enige maanden voor een schilderij voltooid is.